Fiskehelse

Bærekraftig oppdrett foregår på laksens betingelser og behov

I SalMar Aker Ocean skal vi produsere bærekraftig og sunn mat til en stadig voksende verdensbefolkning, og det skal vi gjøre med laksen i fokus. Bærekraftig oppdrett foregår på laksens betingelser og behov, helse og velferd skal være førsteprioritet i alle avgjørelser og legge føringer for hvordan vi utvikler vår virksomhet.

Fiskevelferd er avgjørende for vellykket fiskeoppdrett.  SalMar Aker Ocean er aktivt engasjert i å utvikle og implementere tiltak og prosedyrer for å forbedre fiskevelferden.

Vi har satt oss ambisiøse mål som vi jobber aktivt for å nå hver eneste dag:

  • >97 % overlevelse i sjøfasen
  • >95 % superiorandel
  • Biologisk fôrfaktor på <1,10
  • 0 rømminger
  • 0 lusebehandlinger
  • 100 % av lokalitetene skal være ASC-sertifisert
  • Produksjonstid i sjø <10 måneder

Vi investerer i teknologi som kan bidra til bedre fiskehelse og velferd

Som ett av de viktigste tiltakene for å nå våre mål driver vi oppdrett på eksponerte lokaliteter der fisken får leve i svært gode miljøforhold, og vi jobber aktivt med kartlegging av lokaliteter med gode miljøforhold både i Norge og internasjonalt for videre utvikling av selskapet.

Vi investerer i teknologi som kan bidra til bedre fiskehelse og velferd. Blant annet har vi avansert kamerateknologi for å måle lus, vekt, velferd og adferd, i tillegg til sensorikk som gir oss «real time» miljødata.

For å redusere tiden fisken er i sjøfasen setter vi kun ut postsmolt i våre anlegg. Ved å sette ut større og mer robust fisk reduseres tiden fisken er i åpne merder med flere måneder, og det er et viktig tiltak for å nå vårt mål om 0 lusebehandlinger.

De biologiske prestasjonene fra de gjennomførte produksjonssyklusene viser at vi er godt på vei til å nå våre målsetninger

Vår teknologi har gjort det mulig å ta i bruk mer eksponerte lokaliteter med gode miljøforhold, hvor fisken har de beste forutsetningene for å vokse og trives. Unik fôringsteknologi og -kompetanse som både sørger for at all fisken har god tilgang på fôr og samtidig holder seg dypt i vannet, bidrar til god tilvekst og lavt påslag av lus.

Dette har gjort at vi i løpet av de fire første produksjonssyklusene på OF1 i alt har hatt kun to lusebehandlinger. For AOF har vi noe mindre erfaringsgrunnlag, men gjennomførte den første syklusen uten lusebehandling, mens vi kun har hatt én behandling på fisken som nå er i sjøen. AOF er et nedsenket konsept, hvor vi har stor tro på å kunne drifte uten behov for lusebehandling. I de to første produksjonssyklusene er det satt ut fisk fra sjøanlegg som har hatt lusepåslag ved innflytting. Fra og med neste utsett vil vi sette ut postsmolt direkte fra landanlegget til Gaia. Erfaringstall for lus så langt på AOF gir gode indikasjoner på at vi skal kunne drifte uten behov for lusebehandling når vi setter ut fisk direkte fra et landanlegg.

Vi vet at håndtering av fisken er en av de største enkeltårsakene til dødelighet. I tillegg må fisken sultes inn mot behandling, og har dårligere appetitt like etter behandling. Ved å unngå flere lusebehandlinger kan vi dermed redusere dødeligheten samtidig som vi oppnår bedre tilvekst. Raskere tilvekst medfører også at produksjonstiden i sjø reduseres som også reduserer eksponeringen og dermed risikoen for lus og andre sykdommer.

Grafen illustrerer tiden det tar fra utsett til slaktevekt på 5,0 kg HOG ved utsett av henholdsvis 700 grams postsmolt på OF1, 700 grams postsmolt i et tradisjonelt anlegg og 150 grams smolt i et tradisjonelt anlegg. For å kunne sammenligne på likt grunnlag har vi for alle tre modellert med utsett i juni og med temperaturprofilen for lokaliteten til Ocean Farm 1. For Ocean Farm 1 har vi benyttet oppnådd tilvekst for 2023-generasjonen med vekstfaktor 3 (VF3) på 3,5. For tradisjonelt oppdrett har vi lagt til grunn VF3 på 2,8, som er et estimert bransjesnitt i dagens oppdrett.

Vi ser at Ocean Farm 1 bruker 37 uker, eller 8,5 måneder fra utsett til 5 kg sløyd vekt. Tradisjonell oppdrett med bruk av postsmolt vil for en gjennomsnittlig lokalitet bruker 50 uker, eller nesten 12 måneder, mens tradisjonell oppdrett med bruk av 150 grams smolt bruker 65 uker, eller 15 måneder.

God tilvekst er en tydelig indikator på god fiskevelferd, og den gode tilveksten på OF1 er derfor et godt tegn i seg selv. I tillegg har dette betydelig effekt på produksjonstiden i sjø. Ved å redusere tiden fisken står i havet reduseres også risikoen for smitte av både lus og andre sykdommer. I tillegg muliggjør det årlige produksjonssykluser, der det settes ut og slaktes fisk på samme tid hvert år. Det vil da være produksjon i omkring 9,5 måneder, en halv måned til nedvask av enhet og utstyr og 2 måneder til den lovpålagte brakkleggingsperioden. Å kunne ha årssykluser er sentralt i vår driftsfilosofi, både for å ha best mulig erfaringsgrunnlag for å kunne ta de beste beslutningene for fiskens ve og vel, men også for omløpshastigheten og å maksimere utnyttelsen av anlegget vårt. Det er ingen tvil om at god biologi gir god økonomi!

Kilde: Fiskehelserapporten for de ulike år fra Veterinærinstituttet

Søylediagrammet viser antall ikke-medikamentelle (IMM) lusebehandlinger per generasjon for OF1 sammenlignet med gjennomsnittlig antall IMM-behandlinger per lokalitet per år i produksjonsområde 6 (Nordmøre og Sør-Trøndelag). Merk at tallene for OF1 er for hele generasjonen, mens tallene for PO6 er per år. Vi vet at en produksjonssyklus i tradisjonell oppdrett er omkring 15 til 18 måneder, og vi kan derfor anta at antall behandlinger per generasjon er enda høyere enn tallene i diagrammet.

Søylediagrammet viser gjennomsnittlig dødelighet for all historisk produksjon i SalMar Aker Ocean (de tre første syklusene på OF1 og den første syklusen på AOF) sammenlignet med gjennomsnittlig dødelighet per produksjonssyklus i PO 6 fra 2019-generasjonen til og med 2023-generasjonen Summen av gode lokaliteter, færre lusebehandlinger og kortere tid i sjø reduserer dødeligheten betydelig. Majoriteten av dødeligheten i våre merder kan knyttes til håndtering av fisk og avlusningsoperasjoner. Vi tar hele tiden med oss læring fra vår driftserfaring, og mener vår målsetning om dødelighet under 3 % er innen rekkevidde, og kanskje allerede for inneværende produksjonssyklus på Ocean Farm 1.

Kilde: Statistikk for laksefiskdødelighet fra Veterinærinstituttet

Vi arbeider hele tiden med tiltak for å redusere risikoen for lus og behovet for håndtering av fisken

Som et ledd i dette arbeidet vil vi nå teste ut bruk av luselaser på OF1. Dette i kombinasjon med de allerede lave lusetallene tror vi vil gjøre at vi ikke vil ha behov for IMM-lusebehandlinger for kommende generasjoner på OF1.