Havbasert oppdrett

Havbasert lakseoppdrett refererer til oppdrettsanlegg som er plassert i mer åpne og utsatte sjøområder, ofte langt fra kystlinjen, der de er mer eksponert for naturlige krefter som bølger, strømmer og vind. Dette skiller seg fra tradisjonelle oppdrettsanlegg som vanligvis er plassert i beskyttede fjorder.

Fordeler

  • Miljøfordeler

    Eksponerte områder har ofte sterkere vannstrømmer som kan bidra til bedre vannutskifting og redusere opphopning av avfallsstoffer fra fisken, noe som kan forbedre miljøforholdene både i og rundt anleggene.

  • Helsefordeler for fisken

    Bedre vannutskifting og mer naturlige forhold kan bidra til å redusere risikoen for sykdommer og parasitter som lakselus. Større konstruksjoner med større notvolum gir fisken større arealer å svømme i, noe vi tror er positivt for fiskens helse og velferd.

  • Areal-utnyttelse

    Med økende etterspørsel etter oppdrettslaks og begrensninger av sjøareal i beskyttede fjorder, gir eksponerte lokaliteter mulighet for vekst i oppdrettsnæringen uten å komme i konflikt med andre kystaktiviteter.

Utfordringer

  • Tekniske utfordringer

    Anleggene må tåle tøffere værforhold, noe som krever mer robuste konstruksjoner og teknologi for å sikre at anleggene ikke skades og at fisken holdes trygg.

  • Større investeringer

    Å bygge og vedlikeholde anlegg i eksponerte områder kan være betydelig dyrere på grunn av behovet for sterkere konstruksjoner og mer avansert teknologi og utstyr.

  • Operasjonelle utfordringer

    Driften av anlegg i utsatte områder kan være mer krevende og risikofylt, spesielt under dårlige værforhold. Dette gjør at HMS og sikkerhet for både folk og fisk har et særlig fokus i SalMar Aker Ocean.

Havbasert lakseoppdrett representerer en ny og viktig utvikling i oppdrettsnæringen som søker å balansere behovet for økt produksjon av mat til en økende verdensbefolkning med hensyn til miljø og fiskevelferd.