Verdikjede

Laksens livsløp er lengre enn kun tiden den er i våre merder. For oss er det viktig at laksen har det så bra som mulig fra stamfisk og rogn til ferdig produkt. Vi er derfor avhengig av gode samarbeid og leverandører. Som del av SalMar-konsern har vi tilgang på de beste leveransene gjennom hele verdikjeden. I tillegg er postsmolt et viktig ledd i vår laks’ livssyklus. Vi har derfor inngått et strategisk samarbeid med Gaia Salmon for leveranser av postsmolt til våre anlegg. På denne måten sikrer vi den beste fiskevelferden og kvaliteten på vår fisk, samtidig som vi sørger for effektiv utnyttelse av anleggene våre.
  • 1. Stamfisk

    Stamfisk er selektert for å gi avkom med god vekst og overlevelse, samt oppfylle strenge kvalitetskrav for sunn og velsmakende mat. Stamfisk strykes når den er 12-14 kg og en hunnfisk produserer 15–20 000 rognkorn.

  • 2. Rogn

    Rogn og melke blandes og gir befruktet rogn. Dette er grunnlaget for ny fisk. Gitt at temperaturen i klekkeriet holdes på åtte grader, tar det ca. 60 dager fram til klekking.

  • 3. Plomme-
    sekkyngel

    Egget har klekket og laksen opptar næring fra plommesekken på magen de første ukene. Plommesekkyngelen er fortsatt i klekkeriet fram til plommesekken nærmer seg oppbrukt.

  • 4. Yngel

    Etter plommesekk-fasen begynner startfôring. Yngelen stiller seg da opp i karet, kommer til overflaten for å hente luft og starter å spise mat.

  • 5. Parr

    Parr kjennetegnes med tydelige striper på sidene, disse kalles parrmerker. All parr vaksineres for å trygge at fisken holder seg frisk.

  • 6. Smolt

    Den fysiologiske prosessen med å tilpasse seg for å kunne gå fra å leve i ferskvann til å oppholde seg i saltvann kalles smoltifisering. Denne prosessen innebærer flere fysiologiske endringer, blant annet at fisken får en blank overflate, såkalt smoltdrakt, og gjellenes funksjon forandrer seg.

  • 7. Postsmolt

    I tradisjonell lakseoppdrett overføres fisken til sjøen når den har gjennomgått smoltifiseringsprosessen, prosessen som gjør den fysiologisk klar for et liv i saltvann. I oppdrett er fisken er da ofte omkring 100 gram. Normal utsettstørrelse i tradisjonell oppdrett i dag er omkring 100 til 200 gram. De mer værharde forholdene for havbasert oppdrett stiller større krav til fisken som skal settes ut. Sterkere strøm og større bølger medfører at fisken må være mer robust og ha større svømmekapasitet når den settes ut. Etter smoltifiseringen holdes derfor vår fisk på land lengre, og vokser seg til det som kalles postsmolt (ofte mellom 500 til 1 000 gram).

    I tillegg til at fisken er mer robust, reduseres også produksjonstiden i sjø ved bruk postsmolt. Dette reduserer eksponering mot smitte og lus, samtidig som det øker omløpshastigheten i produksjonen som gir en mer effektiv utnyttelse av både anlegg og konsesjoner.

  • 8. Matfisk

    Postsmolten settes ut i havmerdene og lever her i ca. 10 mnd. SalMar Aker Ocean sine merder står på lokaliteter som er eksponert for naturlige krefter som bølger, strøm og vind som i større grad likner laksens naturlige habitat.

  • 9. Ferdig produkt

    Fisken fraktes levende i brønnbåt til slakteriet hvor den blir slaktet og deretter bearbeidet til ulike produkter. Herfra distribueres den til markeder over hele verden.